BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) nedir?

BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) dünya genelinde, binaların planlanması, tasarımı ve inşasının yüksek düzeyde verimli ve işbirliğine dayalı olmasını sağlamak için çok önemli ve hatta zorunlu bir süreçtir.

BIM’in ne olduğunu, BIM’in nasıl kullanıldığını ve BIM düzeylerinin ne anlama geldiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

BIM Nedir?

BIM, Building Information Modeling veya Building Information Management’ın kısaltmasıdır. Mimarların, mühendislerin, gayrimenkul geliştiricilerinin, müteahhitlerin, imalatçıların ve diğer inşaat profesyonellerinin tek bir 3B model içinde bir yapı veya bina planlamasını, tasarlamasını ve inşa etmesini sağlayan oldukça işbirlikçi bir süreçtir.

Bina veya yapı sahiplerinin erişebildiği verileri (dolayısıyla Bina Bilgi Yönetimi) kullanarak binaların işletimi ve yönetimine de yayılabilir. Bu veriler, hükümetlerin, belediyelerin ve mülk yöneticilerinin, bina inşa edildikten sonra bile modelden elde edilen bilgilere dayalı olarak bilinçli kararlar vermesine olanak tanır.

Taslaklardan CAD’e ve BIM’e

Geçmişte, belirli bir bina planı hakkında bilgi vermek için planlar ve çizimler kullanılıyordu. Bu 2B yaklaşım, boyutları ve gereksinimleri görselleştirmeyi çok zorlaştırdı. Ardından, taslak hazırlayanların planların dijital ortamdaki faydalarını görmelerine yardımcı olan CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) geldi. Daha sonra CAD(bkn CAD ne demek), planlara daha gerçekçi görseller getiren 3D’ye dönüştü. Artık BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) standarttır, ancak yalnızca bir 3B modelden çok daha fazlasıdır.

BIM NESNELERİ

Bir BIM modelini oluşturan bileşenler olan BIM nesneleri akıllıdır, geometriye sahiptir ve veri depolar. Herhangi bir öğe değiştirilirse, BIM yazılımı modeli bu değişikliği yansıtacak şekilde günceller. Bu, modelin tüm süreç boyunca tutarlı ve koordineli kalmasını sağlar, böylece yapı mühendisleri, mimarlar, MEP mühendisleri, tasarımcılar, proje yöneticileri ve yükleniciler daha işbirlikçi bir ortamda çalışabilirler.

bım,bim,yapı bilgi modellemesi,nedir

BIM’deki “I”

BIM, bir bütün olarak, inşa edilen varlıkların inşaat ve yaşam döngüsü yönetimine dahil olan, işbirliği içinde çalışan ve verileri paylaşan tüm tarafların sürecini ifade eder. Ancak, BIM’in gerçek gücü “I”da (bilgi) yaşar. Konsept aşamasından tamamlanmasına kadar toplanan tüm bilgiler sadece saklanmaz, eyleme dönüştürülebilir.

Veriler, doğruluğu artırmak, ofisten sahaya tasarım amacını ifade etmek, paydaştan paydaşa bilgi aktarımını iyileştirmek, değişiklik emirlerini ve saha koordinasyon sorunlarını azaltmak ve daha sonra yenileme projeleri için mevcut binalar hakkında bilgi sağlamak için kullanılabilir.

BIM Bilgileri Nasıl Paylaşılır?

Bir BIM modelindeki bu bilgiler, ortak veri ortamı (CDE) olarak bilinen karşılıklı olarak erişilebilen bir çevrimiçi alan aracılığıyla paylaşılır ve toplanan verilere ‘bilgi modeli’ adı verilir. Bilgi modelleri, bir binanın ömrünün her aşamasında kullanılabilir; başlangıçtan operasyona kadar – ve hatta yenilemeler ve yenilemeler.

Artık BIM’in ne olduğunu ve nasıl kullanılabileceğini ele aldığımıza göre, BIM seviyelerine geçelim.

BIM Seviyeleri Nelerdir?

Çeşitli proje türleri için farklı seviyelerde BIM elde edilebilir. Her seviye, belirli bir “olgunluk” seviyesini gösteren farklı bir kriter grubunu temsil eder. BIM seviyeleri 0 ile başlar ve 4D, 5D ve hatta 6D BIM’e gider. Bu seviyelerin amacı, tüm süreç boyunca ne kadar etkili veya ne kadar bilginin paylaşıldığını ve yönetildiğini ölçmektir.

Peki her seviye neyi içerir ve hangi seviyede çalıştığınızı nasıl belirleyebilirsiniz? Aşağıda, ilk üç düzeyin kısa açıklamaları ve her aşamada hangi kriterlerin yer aldığının bir açıklaması bulunmaktadır.

Seviye 0 BIM: Kağıt tabanlı çizimler + sıfır işbirliği

Seviye 0 BIM, hiçbir şekilde işbirliği içinde çalışmamayı ifade eder. 2D CAD kullanıyorsanız ve çizimlerle ve/veya dijital baskılarla çalışıyorsanız, 0. seviyede olduğunuzu rahatlıkla söyleyebilirsiniz. Bugün, sektördeki her profesyonelin yeterli BIM’e sahip olmamasına rağmen, endüstrinin çoğu bu seviyenin üzerinde çalışmaktadır. eğitim ve bazı projeler, sözleşme şartnamelerinde BIM kullanımını içermez.

Seviye 1 BIM: 2D inşaat çizimleri + bazı 3D modelleme

Konsept çalışması için 3D CAD’i, üretim bilgilerinin ve diğer belgelerin taslağının hazırlanması için 2D’yi kullanmak, muhtemelen Seviye 1 BIM’de çalıştığınız anlamına gelir. Bu seviyede, CAD standartları BS 1192:2007 standardına göre yönetilir ve verilerin elektronik paylaşımı, genellikle yüklenici tarafından yönetilen ortak bir veri ortamından (CDE) gerçekleştirilir. Pek çok firma, çok fazla işbirliği içermeyen Seviye 1 BIM’dedir ve her paydaş kendi verilerini yayınlar ve yönetir.

Seviye 2 BIM: Ekipler kendi 3B modellerinde çalışır

Seviye 2 BIM, işbirliğine dayalı bir ortamda eklenmeye başlar. BIM Seviye 2, 2016 yılının Nisan ayında Birleşik Krallık’ta kamuya açık olarak ihale edilen tüm projeler için zorunlu bir gereklilik haline getirildi. Fransa, kısa bir süre sonra 2017’de kendi yetkileri ile takip etti.

2.seviyede, tüm ekip üyeleri 3B CAD modelleri kullanır ancak bazen aynı modelde kullanmazlar. Ancak, paydaşların bilgi alışverişinde bulunma şekli onu diğer düzeylerden ayırır. Yapılı bir ortamın tasarımıyla ilgili bilgiler, ortak bir dosya biçimi aracılığıyla paylaşılır.

Firmalar bunu kendi verileriyle birleştirdiklerinde zaman kazanıyor, maliyetleri düşürüyor ve yeniden çalışma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Veriler bu şekilde paylaşıldığı için CAD yazılımı, IFC (Industry Foundation Class) veya COBie (İnşaat Operasyonları Bina Bilgi Alışverişi) gibi ortak bir dosya formatına dışa aktarabilmelidir.

Seviye 3 BIM: Ekipler, paylaşılan bir 3B modelle çalışır

BIM seviye 3 daha da işbirlikçidir. Her ekip üyesinin kendi 3B modelinde çalışması yerine Seviye 3, herkesin tek, paylaşılan bir proje modeli kullandığı anlamına gelir. Model, ‘merkezi’ bir ortamda bulunur ve herkes tarafından erişilebilir ve değiştirilebilir. Buna Açık BIM denir, yani çakışmalara karşı başka bir koruma katmanı eklenerek projeye her aşamada değer eklenir.

Seviye 3 BIM’in faydaları şunlardır:

  • Tüm projenin daha iyi 3D görselleştirmesi
  • Birden çok ekip ve işlem arasında kolay işbirliği
  • Basitleştirilmiş iletişim ve tasarım amacının anlaşılması
  • Projenin her aşamasında azaltılmış yeniden çalışma ve revizyonlar

Seviye 4, 5 ve 6 BIM: Programlama, maliyet ve sürdürülebilirlik bilgilerini ekleme

BIM seviye 4, bilgi modeline yeni bir unsur getiriyor: zaman. Bu bilgi, projenin her aşamasının ne kadar zaman alacağını veya çeşitli bileşenlerin sıralamasını belirlemeye yardımcı olan çizelgeleme verilerini içerir.

Seviye 5 BIM, bilgi modeline maliyet tahminleri, bütçe analizi ve bütçe takibi ekler. BIM’in bu seviyesinde çalışırken, proje sahipleri proje süresi boyunca hangi maliyetlerin ortaya çıkacağını takip edebilir ve belirleyebilir.

Seviye 6 BIM bilgisi, bir binanın inşa edilmeden önceki enerji tüketimini hesaplamak için kullanışlıdır. Bu, tasarımcıların bir varlığın ön maliyetlerinden daha fazlasını hesaba katmalarını sağlar. Seviye 6 BIM, enerji tüketimi gereksinimlerinin doğru tahminlerini sağlar ve paydaşlara enerji açısından verimli ve sürdürülebilir yapılar inşa etme yetkisi verir.

bım,bim,yapı bilgi modellemesi,nedir

Seviye 4, 5 ve 6 BIM’in Faydaları:

  • Daha verimli site planlama ve çizelgeleme
  • İnşaat aşamasındaki adımlar arasında daha verimli geçişler
  • Gerçek zamanlı maliyet görselleştirme
  • Basitleştirilmiş maliyet analizi
  • Uzun vadede azaltılmış enerji tüketimi
  • Teslimden sonra binanın veya yapının daha iyi operasyonel yönetimi

BIM’in Geleceği

Bariz faydaları nedeniyle BIM kalıcıdır.

Seviyelerde ilerleyen herkes için açıkça faydalı olan amaç ve hedefleri tanımlamıştır. Hiç şüphesiz, inşaatın geleceği çok daha işbirlikçi ve dijital olacak. BIM giderek daha sofistike hale geldikçe, 4D, 5D ve hatta 6D BIM bu süreçte rol oynamaya başlayacak.

Ayrıca, dünya çapında inşaatlarda israfı azaltmak için bir girişim var. Bunun çoğu tedarik zinciri verimsizliklerine, çatışmalara ve yeniden çalışmaya atfedilir. Bir BIM ortamında işbirliği içinde çalışarak, tüm bunlar çok daha az olası hale gelir ve daha iyi bir yarın için sahneyi hazırlar.

7 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz