CAD Ve CAM Arasındaki Fark Nedir?

CAD-CAM teknolojisinin gelişimi, birçok kişinin üretim otomasyonu adına onlarca yıl çalışmasını gerektirdi. Bu, yenilikçiler, mucitler, matematikçiler ve makinistler de dahil olmak üzere, geleceği yaratmak ve çıktıyı artırmak için teknolojiyi kullananların hedefidir. Prototipler, nihai ürünler ve ürünlerin üretim süreçleri CAD/CAM yazılımı kullanılarak tasarlanıp üretilir.

CAD nedir?

Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD), fiziksel ürünlerin modellerini tasarlamak için bilgisayarların kullanılmasıdır; bu, bilgisayarların tasarımı oluşturmaya, tasarımı değiştirmeye ve tasarım faaliyetlerini analiz etmeye yardımcı olmak için kullanıldığı anlamına gelir. Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Çizim olarak da bilinir.

CAD’in amacı 2 boyutlu teknik çizimler ve 3 boyutlu modeller oluşturmaktır. Yani Simple’da CAD’in parça geometrinizi bilgisayara temsil ettiğini söyleyebiliriz. Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) yazılımı çoğunlukla bir mühendis tarafından kullanılır. 

CAD Yazılımının Özellikleri

  • 2D ve 3D Modelleme: CAD yazılımı, tasarımcıların tasarımlarının hem 2D hem de 3D modellerini oluşturmasına olanak tanır.
  • Görselleştirme: CAD yazılımı, tasarımcıların tasarımlarını farklı açılardan ve perspektiflerden görüntülemesine ve analiz etmesine olanak tanır.
  • Simülasyon: CAD yazılımı, tasarımcıların tasarımlarının gerçek dünyada nasıl performans göstereceğini simüle etmelerine ve buna göre değişiklikler yapmalarına olanak tanır.
  • İşbirliği: CAD yazılımı, birden fazla kullanıcının aynı tasarım üzerinde aynı anda çalışmasına ve ilerlemelerini birbirleriyle paylaşmasına olanak tanır.

CAD Yazılımlarından bazıları

CAM nedir?

Bilgisayar Destekli Üretim (CAM), modüllerin imalatında takım tezgahlarını kontrol etmek için bilgisayar yazılımının kullanılmasıdır. CAM mühendislik tasarımlarını son ürünlere dönüştürür. CAM, üretim sürecinde otomasyonu uyguladığı için geleneksel üretimden farklıdır. Bilgisayar Destekli İmalat, Bilgisayar Destekli Modelleme veya İşleme olarak da bilinir. CAM’ın amacı, işleme süreçlerini tasarlamak için 3 boyutlu modelleri kullanmaktır. Yani Simple’da CAM’ın geometriyi takım tezgahına dönüştürdüğünü söyleyebiliriz. Dolayısıyla Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) olmadan Bilgisayar Destekli Üretimin (CAM) hiçbir anlamı yoktur. Bilgisayar Destekli Üretim (CAM) yazılımı çoğunlukla eğitimli makinistler tarafından kullanılır. 

CAM Yazılımının Özellikleri

  • Takım Yolu Oluşturma: CAM yazılımı, makinelerin istenen ürünü oluşturmak için takip edebileceği takım yolları oluşturur.
  • Makine Kontrolü: CAM yazılımı, üretim sürecinde kullanılan makinelerin doğru ve güvenli çalışmasını sağlayarak kontrol eder.
  • Optimizasyon: CAM yazılımı üretim sürecini optimize ederek israfı azaltır ve verimliliği artırır.
  • Entegrasyon: CAM yazılımı, üretim sürecini kolaylaştırmak için CAD yazılımı gibi diğer yazılım sistemleriyle entegre edilebilir.

CAM Yazılımlarından Bazıları

  • Simens NX
  • Work NC
  • SolidCAM
  • ELITECAD MECHANICS

CAD ve CAM arasındaki fark Nedir?

CADCAM
CAD, Bilgisayar Destekli Tasarım anlamına gelir.CAM, Bilgisayar Destekli Üretim anlamına gelir.
CAD, bilgisayarların tasarım için kullanılması, bilgisayarların tasarımın oluşturulmasına, tasarım faaliyetlerinin değiştirilmesine ve analiz edilmesine yardımcı olmak için kullanılması anlamına gelir.Bilgisayar Destekli Üretim (CAM), modüllerin imalatında takım tezgahlarını kontrol etmek için bilgisayar yazılımının kullanılmasıdır. CAM mühendislik tasarımlarını son ürünlere dönüştürür.
Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Çizim olarak da bilinir.Bilgisayar Destekli Üretim, Bilgisayar Destekli Modelleme olarak da bilinir.
CAD’in amacı 2 boyutlu teknik çizimler ve 3 boyutlu modeller yapmaktır.CAM’ın amacı, işleme süreçlerini tasarlamak için 3 boyutlu modelleri kullanmaktır.
CAD sayesinde taslak çizimi çok daha kolay, daha doğru ve daha hızlı olduğundan bilgisayar olmadan 3D modeller imkansız hale geliyor.Talaşlı imalatta CAM atomizasyonu sayesinde elde edilir.
Yani Simple’da CAD’in parça geometrinizi bilgisayara temsil ettiğini söyleyebiliriz.Yani Simple’da CAM’ın geometriyi takım tezgahına dönüştürdüğünü söyleyebiliriz.
Bilgisayar Destekli Tasarım sürecinde bir teknisyenin tasarım oluşturabilmesi için yalnızca bir bilgisayar ve CAD yazılımı gereklidir.Bilgisayar Destekli Üretim için bilgisayar ve genellikle bir CAM yazılım paketi ile birlikte üretim süreci için bir CAM makinesi gerekir.
Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) yazılımı çoğunlukla bir mühendis tarafından kullanılır.Bilgisayar Destekli Üretim (CAM) yazılımı çoğunlukla eğitimli bir makinist tarafından kullanılır.
Bazı CAD yazılımı örnekleri arasında AutoCAD, Autodesk Inventor, CATIA, Solid Works bulunur.CAM yazılımının bazı örnekleri arasında Work NC, Siemens NX, Power MILL, SolidCAM yer alır.
CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) Uygulamalarından Bazıları-Katı ModellemeTaslak DetaylandırmaYüzey ModellemeAnimasyonlar OluşturmaMontaj ve daha fazlası.CAM (Bilgisayar Destekli Üretim) Uygulamalarından Bazıları-Lazer kesimMetal işleme3D FrezelemeMetal İplikçilikAhşap TornalamaCam işleme ve daha fazlası.

Çözüm

CAD, dijital tasarımlar oluşturmak için kullanılırken, CAM bu tasarımları fiziksel ürünlere dönüştürmek için kullanılır. CAD ve CAM teknolojilerinin birleşimine genellikle CAD/CAM adı verilir ve modern imalatta yaygın olarak kullanılır.

CAD ve CAM Arasındaki Farklar Hakkında SSS

S.1: CAD ve CAM sistemleri arasındaki ilişki nedir?

Cevap:

CAD ve CAM programları Bilgisayar destekli tasarım (CAD) ile bilgisayar destekli üretimin (CAM) birleşimine CAD ve CAM adı verilir. Tek bir geliştirme aracı kullanan CAD ve CAM yazılımı, ürün prototiplerini, nihai ürünleri ve üretim süreçlerini tasarlamak ve üretmek için kullanılır.

S.2: CAD ve CAM’ın avantajları nelerdir?

Cevap:

Model tasarlayan ve yapan firmalar artık CAD/CAM teknolojisi sayesinde hassas boyutlu modelleri hızlı, ekonomik ve doğru bir şekilde üretebilmektedir.

S.3: CAD CAM ile otomasyon arasındaki fark nedir?

Cevap:

Yalnızca üretim süreçleri CAD/CAM ile otomatikleştirilmez, aynı zamanda tüm tasarım ve üretim süreci boyunca birçok adım da otomatikleştirilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz