CAD Nedir ve Nerede Kullanılmaktadır?
CAD nedir ve nererede kullanılmaktadır sorusunu cevaplayamaya çalışalım.
Bilgisayar destekli tasarım (CAD), bir tasarımın oluşturulmasına, değiştirilmesine, analizine bunun yanı sıra optimizasyonuna yardımcı olmak için bilgisayarları kullanılmaktır.
Computer Aided Design
Sözlük anlamı Computer Aided Design kelimesinin İngilizce kısaltmasından oluşan kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır.
Bilgisayar destekli tasarım (CAD), bir tasarımın oluşturulmasına, değiştirilmesine, analizine bunun yanı sıra optimizasyonuna yardımcı olmak için bilgisayarların kullanılmasıdır.
CAD yazılımları, tasarımcının verimliliğini artırmak, tasarımın kalitesini iyileştirmek için kullanılmakatdır. Ayrıca dokümantasyon yoluyla iletişimi geliştirmek dolayısı ile üretim için bir veri tabanı oluşturmak için kullanılmaktadır.
Kullanım Alanlarına Göre CAD Tanımları
CAD yazılımı aracılığıyla yapılan tasarımlar, patent başvurularında kullanıldığında ürünlerin ve buluşların korunmasına yardımcı olur. CAD çıktısı genellikle baskı, işleme veya diğer üretim işlemleri için elektronik dosyalar biçimindedir. CADD terimi (bilgisayar destekli tasarım ve çizim için) de kullanılmaktadır.
ELEKTRONİK TASARIM OTOMASYONU (EDA)
Elektronik sistemlerin tasarımında kullanımı elektronik tasarım otomasyonu (EDA) olarak tanımlanmaktadır.
Mekanik tasarımı, bilgisayar yazılımı kullanılarak teknik bir çizim oluşturma sürecini oluşturmaktadır. Mekanik tasarım otomasyonu (MDA) olarak bilinmektedir. Veya bilgisayar destekli çizim (CAD) olarak bilinmektedir.
Mekanik tasarım için CAD yazılımı, geleneksel çizim nesnelerini betimlemek için vektör tabanlı grafikler kullanılmaktdır. Bunun yanı sıra tasarlanan nesnelerin genel görünümünü gösteren raster grafikler de üretebilmektedir.
Ancak, sadece şekillerden daha fazlasını içerir. Teknik ve mühendislik çizimlerinin manuel olarak hazırlanmasında olduğu gibi, CAD çıktısı, uygulamaya özel sözleşmelere göre malzemeler, işlemler, boyutlar ve toleranslar gibi bilgileri iletmelidir.

CAD, iki boyutlu (2D) uzayda eğriler ve şekiller tasarlamak için de kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra veya üç boyutlu (3B) uzayda eğriler, yüzeyler ve katılarda da kullanılmaktadır.
OTOMOTİV SANYİNDE KULLANIMI
Bununla Birlikte otomotiv, yapısal tasarımlar, gemi yapımı ve havacılık endüstrilerinde de kullanılmaktadır. Endüstriyel ve mimari tasarımın yanı sıra daha pek çok uygulamada yaygın olarak kullanılan önemli bir araçtır.
FİLM ENDÜSTRİSİNDE KULLANIMI
CAD, genellikle DCC dijital içerik oluşturma olarak adlandırılan filmlerde, reklamlarda da kullanılmakta. Özel efektler için bilgisayar animasyonu üretmek için de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Muazzam ekonomik önemi nedeniyle CAD, hesaplamalı geometri, bilgisayar grafikleri (hem donanım hem de yazılım) bunun aynı sıra ayrık diferansiyel geometri araştırmaları içinde büyük bir itici güç olmuştur.
Özellikle nesne şekilleri için geometrik modellerin tasarımına bazen bilgisayar destekli geometrik tasarım (CAGD) denir.
CAD Programlarına Genel Bir bakış

1960’ların ortalarından başlayarak, IBM Drafting System ile bilgisayar destekli tasarım sistemleri, yalnızca elektronik çizim ile manuel çizimi yeniden üretmekten daha fazla yetenek sağlamaya başladı. Şirketlerin CAD’e geçmelerinin maliyet-faydası belirgin hale geldi.
CAD Programlarının Avantajları
CAD sistemlerinin (bkn cad programları nelerdir?) manuel çizime göre faydaları, günümüzde bilgisayar sistemlerinden sıklıkla kabul edilen yeteneklerdir. Otomatik malzeme listesi oluşturma, entegre devrelerde otomatik yerleşim, parazit kontrolü ve diğerleri. Sonunda, CAD tasarımcıya mühendislik hesaplamaları yapma yeteneği sağladı. Bu geçiş sırasında, hesaplamalar hala ya elle ya da bilgisayar programlarını çalıştırabilen kişiler tarafından yapılmaktaydı.
CAD Programları Nerede Kullanılmaktadır?
TEKNİK RESSAMLIK ALANINDA
CAD, teknik ressamların, tasarımcıların ve mühendislik rollerinin birleşmeye başladığı mühendislik endüstrisinde devrim niteliğinde bir değişiklikti. Departmanları birleştirdiği kadar departmanları ortadan kaldırmadı ve teknik ressamları, tasarımcıları ve mühendisleri yetkilendirdi. CAD, bilgisayarların endüstri üzerinde sahip olmaya başladığı yaygın etkiye bir örnektir.

2 Boyuttan 3 Boyut Tasarım Olanakları Sunar
Bilgisayar destekli tasarım yazılım paketleri, 2B vektör tabanlı çizim sistemlerinden 3B katı ve yüzey modelleyicilere kadar çeşitlilik gösterir. Modern CAD paketleri, aynı zamanda, tasarlanmış bir nesnenin, içten dışa bakıldığında bile, istenilen herhangi bir açıdan görüntülenmesine izin vererek, sıklıkla üç boyutlu döndürmelere izin verebilir.
Bazı CAD yazılımları dinamik matematiksel modelleme yapabilir.
ENDÜSTRİYEL ALANLARDAN BİNA TASARIMINA KADAR
CAD teknolojisi, alet ve makinelerin tasarımında kullanılmakatdır. Küçük konut tiplerinden en büyük ticari ve endüstriyel yapılara (hastaneler ve fabrikalar) kadar her türlü binanın çizimi ve tasarımında kullanılmaktadır.

CAD esas olarak 3B modellerin ayrıntılı mühendisliği veya fiziksel bileşenlerin 2B çizimleri için kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kavramsal tasarım ve ürünlerin yerleşiminden, montajların mukavemet ve dinamik analizine ve bileşenlerin üretim yöntemlerinin tanımlanmasına kadar mühendislik süreci boyunca da kullanılır. Mücevher, mobilya, ev aletleri vb. nesneleri tasarlamak için de kullanılmaktadır.
CAD programlarının BIM ile birlikte Gelişimi
Bunun yanı sıra CAD uygulamaları artık mühendislerin ürün tasarımlarını daha iyi görselleştirebilmeleri için gelişmiş işleme ve animasyon yetenekleri sunar.
4D BIM, proje yönetimi için zaman veya programla ilgili bilgileri içeren bir tür sanal inşaat mühendisliği simülasyonudur.
CAD, daha düşük ürün geliştirme maliyetleri ve büyük ölçüde kısaltılmış tasarım döngüsü gibi faydalarıyla bilgisayar destekli teknolojiler kapsamında özellikle önemli bir teknoloji haline geldi.
Bunun yanı sıra tasarımcıların işleri ekranda düzenleyip geliştirmelerini, çıktılarını almalarını ve gelecekteki düzenleme için kaydetmelerini sağlayarak çizimlerinde zaman tasarrufu sağlar.
Günümüzde CAD Programları Nedir ve Nerede Kullanılmaktadır?
CAD yazılımları, mühendislerin ve mimarların kişisel bir bilgisayar sistemi üzerinde entegre bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI) içinde mühendislik projelerini tasarlamasına, incelemesine ve yönetmesine olanak tanır.
Çoğu uygulama, sınır temsili (B-Rep) ve NURBS geometrisi ile katı modellemeyi destekler ve bunların çeşitli formatlarda yayınlanmasını sağlar. Geometrik modelleme çekirdeği, CAD uygulamalarına katı modelleme ve yüzey modelleme özellikleri sağlayan bir yazılım bileşenidir.
Pazar istatistiklerine göre, Autodesk, Dassault Systems, Allplan, Siemens PLM Software, INTERSOFT ve PTC’nin ticari yazılımları CAD endüstrisine hakimdir.
Kullanımı Popüler olan Bazı Ticari CAD programları
Ülkemizde ve Dünyada Kullanım amacına, Kullanıcı Alışkanlıklarına göre bir çok CAD programı bulunmaktadır. CAD programları günümüzde artık BIM ile birlikte anılmaktadır. Çoğu CAD yazılım firması artık “BIM” teknolojisi ile çalışmaktadır. Aşağıda günümüzde En çok tercih edilen CAD yazılımlarından bazıları yayınlanmıştır.
1-INTERSOFT INTELLICAD

ArcadiaSoft firmasının AutoCAD yazılımına alternatif olarak geliştirdiği Intersoft IntelliCAD yazılımıdır. Ömür boyu lisanlı cad programı olarak kullanılabilen Intersoft Intellicad yazılımı(bkn Intersoft Intellicad2022 veya Intersoft Intellicad 2023 versiyonu), uygun fiyatı ile ön plana çıkmaktadır.
Intersoft IntelliCAD 2022 yazılımın Temel Özellikleri
- Dinamik koordinat girişinin yeni versiyonu ve dinamik giriş için bir kurulum penceresi.
- Araç paletlerini düzenleme, blok paletleri oluşturma ve yeni bir blok düzenleyici.
- Yinelenen seçim ve kopyaları silme (fazlalık).
- Sistem Değişkeni Yöneticisi düzeyinden sistem değişkeni ayarlarını içe ve dışa aktarın.
- 2.5’ten 2018’e (DWG, DXF) AutoCAD formatında çizimleri okuma ve kaydetme.
- DWG 2018 yerel biçiminde çalışma.
- Lisans dosyasının basit bir aktarımını kullanarak birden fazla bilgisayarda (tek lisans altında) çalışma imkanı.
- Bir proje üzerinde çalışırken otomatik olarak hafızaya alınan ve kişiselleştirilmiş bir araç paleti oluşturan, en sık kullanılan komutların (Smart TOP 10) akıllı listesi.
- DWT şablonlarını kullanma.
- Hasarlı dosyaları düzeltme ve kontrol etme işlevi.
- Program penceresi, çizimlerin art arda görüntülendiği sekmelere bölünmüştür.
- Komut satırı ve giriş.
- Katmanlar üzerinde çalışmak.
- Proje yönetimi gezgini.
- Kartezyen ve kutupsal koordinatlarda çalışma.
- Yerleştirilebilir araç paletleri.
- Express araçlarının özel araç çubuğu.
- Kağıt alanında dikdörtgen olmayan bir görünüm penceresi oluşturma imkanı.
- Lisp programlama dilinin yorumlayıcısı uygulandı.SDS ve IRX bindirmeleri yükleme imkanı.
2-ELITECAD YAZILIMLARI
Mimarlık, Mekanik Mühendisliği, ve Endüstri tesisi tasarımlarında kullanılabilen ELITECAD ARCHITECTURE ve ELITECAD MECHANICS gibi 2 temel yazılıma sahiptir.

–ELITECAD ARCHITECTURE
ELITECAD Architecture (bkn. ELITECAD Architecture 15), doğrudan model referansı ile sezgisel uygulamaya dayanmaktadır. Mimarlar için kullanımı oldukça basit bir BIM tabanlı yazılımdır.
Planlardan ve ‘güzel görüntülerden’ daha fazlası
ELITECAD Architecture ile ekstra değere sahip 3B bina modelleri yaratırsınız. Yazılımımızın kullanıcı dostu olması, arka planda bir veri tabanında tüm parametrik bileşenleri otomatik olarak oluşturan modelleri hızlı bir şekilde tasarlamanıza olanak tanır. Bu parametrik yapıyı kullanarak planlayıcılar, değişiklikler üzerine yeniden hesaplamalar dahil olmak üzere ek çaba harcamadan ülkeye özgü standartlara göre değerlendirmeler ve grafiksel miktar anketleri türetebilir.
Her zaman büyük resme odaklanmak
Tek bir tıklama ile ELITECAD üzerindeki tasviri değiştirebilirsiniz – 2D, 3D, katı, gizli çizgi, tel kafes modeli veya yüksek kaliteli işleme – tercihiniz ne olursa olsun! Başka hiçbir yazılım gösterimi bizim kadar hızlı değiştirmez. Ayrıca yazılımımızda tüm detaylar, planlar, katlar ve görselleştirmeler dahil tüm model tek bir dosyada saklanmaktadır.
BIM projenize mükemmel bir başlangıç
Bina Bilgi Modellemesi, akıllı 3B bina planlaması olmadan çalışmaz. Bu ilk ama önemli adım, sonraki BIM projesinde başarınızın temelidir. ELITECAD Architecture, bunu güvenli, kolay ve hızlı bir şekilde yapmanızı sağlar. Yazılımımızla BIM, Faydalı – Sezgisel – Yönetilebilir anlamına gelir.
Her zaman büyük resme odaklanmak
Tek bir tıklama ile ELITECAD üzerindeki tasviri değiştirebilirsiniz – 2D, 3D, katı, gizli çizgi, tel kafes modeli veya yüksek kaliteli işleme – tercihiniz ne olursa olsun! Başka hiçbir yazılım gösterimi bizim kadar hızlı değiştirmez. Ayrıca yazılımımızda tüm detaylar, planlar, katlar ve görselleştirmeler dahil tüm model tek bir dosyada saklanmaktadır.
Entegre VR gerçek zamanlı görselleştirme
Yazılımımızda, modelinizi uyarlama yapma olanaklarını kaybettiğiniz harici bir uygulamaya aktarmanız gerekmez. ELITECAD Mimarisindeki yenilikçi VR gerçek zamanlı görselleştirme tamamen entegredir ve modeliniz boyunca sanal gezintilere çıkma ve 2D ve 3D planlarınızla otomatik olarak senkronize edilen canlı değişiklikleri gerçekleştirme olanağı sağlar. VR gözlükleri ve oyun kumandaları kullanarak, hatta temassız hareketle kontrol planlaması bir deneyim haline gelir.
-ELITECAD MECHANICS

En yüksek kalite, kapsamlı işlevsellik, yenilikçi özellikler, ancak sezgisel bir kullanıcı arayüzü ile kullanımı kolay – işte bu ELITECAD. Ayrıca tüm ürünlerimiz, müşterilerinizi heyecanlandıran sektörel avantajlara sahiptir. (bkn ELITECAD MECHANICS)
3-ALLPLAN YAZILIMLARI
ALLPLAN Mühendisler ve Mimarlar için BIM tabanlı çözümler sunmaktadır. Bina yapılarından, Alt yapı işlerine, tünellerden , köprü tasarımına(statik analizi dahil) Mühendisler ve Mimarlar için bir çok yapısal sektörde kullanılmaktadır.(bkn. Allplan nedir kullanım alanları nedir?)
Kullanım Alanları


Mimari tasarımdan, Mühendislik tasarımına kadar İnşaat için gerekli olan tüm tasarım süreçlerini kapsayan çok geniş bir yazılım yelpazesine sahiptir.
Bunları Kısaca Sıralayacak olursak;
- ALLPLAN ARCHITECTURE(bkn Allplan Architecture): Mimarlar ve İç Mimarlar için BIM tabanlı mimarlık yazılımıdır. 3B tadrım imkanı veren Allplan Architecture, Türkçe Kullanımı, metraj çıkarma özellikleri ile ön plan çıkmaktadır.
- Türkiye’ nin en çok tercih edilen Hakediş Yazılımı olan OSKA yazılımı ile direk entegrasyonu sayesinde Kaba işlere ait metrajları almaya olanak sağlayan tek yazılımdır.
- ALLPLAN BRIDGE: Köprü tasarım firmaları tarafından Türkiye’de ki bir çok Köprü projesinin tasarımında kullanılan bir statik analiz ve çizim yapabilen bir yazılımdır.
- ALLPLAN ENGINEERING: Allplan alt-yapı inşaatlarının tasarım sürecimde kullanılabilen bir yazılımdır. Özellikle Baraj inşaatlarının tasarımında projelendirilmesinde Türkiye’ nin önemli proje firmaları tarafından kullanılmaktadır.
- ALLPLAN BUILDING ENGINNERING: Allplan, Bina türü yapıların kalıp planlarının hazırlanması, donatı detaylarının yapılması, metrajlarının çıkarılabilmesi için Yapısal tasarımcılar, İnşaat mühendisleri, Teknik Ressamlar tarafından kullanılmaktadır.
- ALLPLAN PRECAST: Prekast üretcileri, Yapısal Tasarım mühendisleri için Prekast yapıların tasarımı ve donatı detaylandırması için tercih edilen bir yazılımdır.
4-ArCADia BIM Yazılımları

Temelde Intersoft Intellicad yazıılmını kullanan ArCADia BIM yazılımları çeşitli eklentiler ile Mimarlık ve Mühendislik yazılımlarından oluşan BIM (bkn. BIM ne demek?) tabanlı bir yazılımdır.
Arcadia BIM programlarının geliştirilmesi Autodesk Revit yazılımına karşı bir alternatif olarak yapılmaktadır.
Arcadia BIM yazılımlarını kullanabilmek için Temel BIM yazılımını almanız gerekmektedir. Bu Temel BIM yazılımları ArCADia, ArCADia PLUS ve ArCADia LT olmak üzere 3 çeşittir.
ArCADia Temel Modüller
- ArCADia
- ArCADia Plus
- ArCADia LT
ArCADia BIM yazılımlarını Mühendislik ve Mimarlık alanında Kullanabilmek için Temel yazılım olarak kullanılan yazılımlara ek modüller almanız gerekmektedir.
TEMEL MODÜLLER İLE BİRLİKTE KULLANILABİLİR EK MODÜLLER
- Mimarlık Modülleri
- Elektrik Tesisatı Modülleri (bkn Elektrik Mühendisleri için CAD programları)
- Sıhhı Tesisat Modülleri
- Dogalgaz Tesisatı Modülleri
- Mühendisler için Donatı Detaylandırma Modülleri
- ve bir çok ekstra Modül bulanmaktadır.
[…] destekli tasarım CAD(bkn CAD ne demek?), uzun yıllardır mimarlık sektörünün odak noktası olmuştur. Müşterilerinizi etkilemek […]
[…] etüt verilerini Edificius’a aktarabilirsiniz (Google Haritalar ile veya DXF/DWG CAD(bkn CAD ne demek?) formatlarındaki diğer arazi etüt dosyaları ile) kontur çizgileri, planlar ve altimetrik […]
[…] sorumlu olmaya devam etti. Ana ürün, mimarlar ve mühendisler için bir CAD (bknz. CAD nedir ve nererede kullanılmaktadır?) sistemi olan Allplan, 1984’te piyasaya sürüldü. Bu, tasarımcıların binaları üç […]
[…] ve çakışma tespitidir. Tasarım ekibi, geçmişte DXF dosyalarını birleştirmek (XREF) CAD(bkn Cad Nedir?) dosyaları (veya bundan önceki planları üst üste bindirmek) için değiş tokuş ettikleri […]
[…] programları (bkn CAD ne demek?) günümüzde Mühendislik, Mimarlık, tasarım gibi yapım ile ilgili her yerde kullanılan […]
[…] Ülkemizde satışa sunulmuş olan Ömür Boyu Lisanslı sahip olabileceğiniz CAD(bkn CAD nedir?) yazılımlarıma kısaca bir […]
[…] inşaat tasarımı yavaş yavaş elle çizilmiş planlardan bilgisayar destekli tasarıma (CAD)(bkn CAD nedir) doğru gelişmeye başladı. Bilgisayar, çizim yönetimini kolaylaştıran ve görselleştirme […]
[…] .dwg, bilgisayar için kullanılan bir dosya biçimidir. -hem başvuranın CAD(bkn CAD Nedir ve nerede kullanılır?) yazılımı hem de diğerlerinin CAD yazılımı ile yapılan destekli tasarım (CAD) […]