BIM VE CAD ARASINDAKİ FARKLAR

CAD ve BIM’i Değiştirilebilir İfadeler Olarak Kullanmayın

Bilgisayar destekli tasarım CAD(bkn CAD nedir?), uzun yıllardır mimarlık sektörünün odak noktası olmuştur. Müşterilerinizi etkilemek için kullanabileceğiniz doğru kat planları ve modeller tasarlamanıza olanak tanır.

Ancak, sektör yıllar içinde gelişti. Yeni kavramlar düzenli olarak tanıtılır, bu da müşterilere sunum yaparken artık tek düşünmeniz gereken CAD olmadığı anlamına gelir.

Yapı Bilgi Modellemesi (BIM)(bknz BIM Ne demek) bu yeni kavramlardan biridir. Sürdürülebilir binalar ve işbirlikçi ortamlar yaratmaya odaklanması, sektörde önemli olduğunu kanıtlamıştır. Bulut bilişimin yükselişi sadece BIM’in yükselişini hızlandırdı.

Öyle olsa bile, birçok insan iki terimi karıştırıyor. CAD ve BIM arasında bir ilişki vardır. Ancak, aynı şey değiller. BIM, birçok insanın unuttuğu sadece 3D modelleme değildir. Bunun yerine, eğer bundan en iyi şekilde faydalanacaksanız, taahhüt etmeniz gereken bir felsefedir.

Bunu yapmak için CAD ve BIM arasındaki farkı bilmeniz gerekir. Ayrıca her birinin mevcut mimari endüstri için nasıl geçerli olduğunu da bilmeniz gerekir. Bu makale her ikisini de anlamanıza yardımcı olacaktır.

CAD NE DEMEK?

BIM VE CAD ARASINDAKİ FARKLAR
Intersodt Intellicad

Belirtildiği gibi, “CAD” bilgisayar destekli tasarımın kısaltmasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, projelerinizle ilgili tasarımlar ve belgeler oluşturmanıza yardımcı olacak bilgisayarların kullanımını içerir. Büyük projeler için CAD kullanacaksınız. Birkaç tasarımı bir araya getirmenize izin verir, böylece onları daha büyük bir üniteye sığdırabilirsiniz.

CAD yazılımı, başlangıçta, kat planları gibi 2B çizimler oluşturmanıza izin verdi. Ancak, yazılım paketleri son yıllarda gelişmiştir. Bugün birçok kişi, fikirlerinin daha doğru temsillerini sunan tam 3B modeller oluşturmak için CAD kullanıyor.

3D’ye bu geçiş, mimari için dönüştürücü olmuştur. Son derece karmaşık modellerin oluşturulmasına izin verir. Ayrıca müşteriler, tasarımcılarının çalışmalarını anlamak için bu modelleri kullanabilirler. CAD endüstriyi hızlandırdı. Günümüzde tasarımlar konseptten üretime geçmişe göre çok daha hızlı geçebiliyor.

BIM Ne demek?

BIM VE CAD ARASINDAKİ FARKLAR

Birçoğu, Yapı Bilgi Modellemesini CAD’nin doğal evrimi olarak görüyor. BIM, bir tür CAD paketi değildir. Bunun yerine, CAD’den bağımsız olarak kullanabileceğiniz bir tasarım metodolojisidir. Ancak çoğu, BIM(bkn BIM ne demek?) yönteminin bir parçası olarak CAD kullanır.

BIM’in kalbinde iki şey yatar: işbirliği ve sürdürülebilirlik. BIM, CAD modelleri de dahil olmak üzere tüm tasarımlarınızı tek bir veritabanında toplamanıza olanak tanır.

BIM, bulutu kullanarak tüm proje üyelerine bu veritabanına erişim sağlar. Hepiniz aynı modeller üzerinde çalışacaksınız, bu da gerektiğinde hızlı değişikliklere izin veriyor. Doğru kullanıldığında BIM, tüm ekibin projeyi görselleştirmesine yardımcı olur. Aslında bu, inşaatta BIM’in ana faydalarından biridir. Ekip, inşaat başlamadan önce proje sorunlarını tespit edebilir.

Bunun nedeni BIM’in sürdürülebilirlik yönüdür. Metodoloji, bir binanın her yönünü tasarlamanıza izin verir. Binanın kendisine ek olarak, BIM modellerinde elektrik tesisatı ve tasarımın diğer önemli yönleri bulunur. Bu, nihai ürünün daha gerçekçi bir dijital temsilini oluşturur.

BIM’i CAD ve inşaat arasındaki köprü olarak düşünebilirsiniz. Doğru kullanıldığında BIM, temel CAD tasarımlarınızı genişletebilir ve bu süreçte proje paydaşlarına daha fazla bilgi sağlayabilir. Bu, CAD ve BIM arasındaki ilişkinin basitleştirilmesidir. Ancak yine de geçerlidir.

CAD’in Avantajları ve Dezavantajları

CAD, çeşitli nedenlerle mühendislik ve mimari sektörlerde çok büyük bir rol oynamıştır. Hala mevcut en kullanışlı teknolojilerden biri olarak duruyor. Ancak, mükemmel değil. Şimdi CAD’in bazı avantaj ve dezavantajlarına bakalım.

AVANTAJLARI

  • Yerini aldığı kil ve kağıt bazlı modelleme tekniklerine kıyasla kullanımı kolaydır. En iyi CAD yazılım paketleri, acemilerin temel 2D ve 3D modeller oluşturmak için ihtiyaç duyduğu tüm araçları sunar.
  • En son CAD yazılımı, bir dizi özellik içerir. İleri düzey kullanıcılar, son derece karmaşık modeller oluşturmak için bu özellikleri kullanabilir.
  • CAD yazılımı, hataları tespit etmenize yardımcı olabilir. CAD’de bir araya getirecek bir şey bulamıyorsanız, muhtemelen gerçek hayatta da yapamayacaksınız. Bu, CAD’i öğrenciler, mimarlar ve mühendisler için değerli bir öğrenme aracı haline getirir.
  • Birçok CAD paketi sizin için dokümantasyon oluşturur. Tasarladığınız her şeyin ekli bir kağıt izi vardır. Bu, karmaşık projeler için çok kullanışlıdır çünkü ihtiyaç duyduğunuzda her zaman başvurabileceğiniz bir şeyiniz olur.

DEZ-AVANTAJLARI

  • CAD’in kolaylığı, kullanıcılarını kayıtsız hale getirebilir. Elinizin altında bu kadar çok araç varken, yazılımın kitaplığında ne varsa onu kullanmak çok kolay. Bu, tasarımlarınızın benzer görünmesine neden olabilir ve aynı müşteriye düzenli çalışma sağlarsanız sorunlara neden olabilir.
  • CAD, gerçek dünyadaki sorunları dikkate almadan parçaları bir araya getirmenize olanak tanır. Gerçekte, bu tür parçaların birleştirilmesi veya sabitlenmesi gerekir. Bir CAD modeli oluştururken buna yapılan çalışmaları unutmak kolaydır.
  • Kullanım kolaylığına rağmen, CAD yazılımının bir öğrenme eğrisi vardır. Yazılımdan en iyi şekilde yararlanmak için bu eğriyi ölçeklendirmeniz gerekir. Bunun yapılmaması, rakiplerinizinkilerle karşılaştırıldığında solgun olan temel tasarımlarla sonuçlanır.

BIM’in Avantajları ve Dezavantajları

Sektördeki pek çok kişi Yapı Bilgi Modellemesi ‘ne geçmiş olsa da, yine de mükemmel değil. BIM kendi artıları ve eksileriyle birlikte gelir, o yüzden burada onlara bakalım.

AVANTAJLARI

  • BIM, bir binanın tasarımının daha eksiksiz bir temsilini sunar. Binanın temel bileşenlerinden daha fazlasını hesaba katar. Örneğin BIM, binanın kendisinin yanı sıra elektrik ve HVAC sistemleri tasarlamanıza olanak tanır. Bu, proje ekibinin mevcut alan ve kaynaklardan tam olarak yararlanabileceği anlamına gelir.
  • BIM, belgelerinizi tek bir veritabanına çeker. Birkaç kişi aynı model üzerinde çalışabilir ve onu buluta kaydedebilir. Bu, anında güncellemelere izin verir, böylece değişiklik yapmanız gerektiğinde belgeleri aramak için zaman kaybetmezsiniz.
  • Bir BIM modeli, önemli bileşenleri önceden hazırlamanıza olanak tanır. Bunları bina tasarımına göre ayarlamanız gerekmeyecek. Bunun yerine, bu tür bileşenler ilk tasarımın bir parçasıdır.
  • BIM kullanarak müşterilerinize CAD ile sağlayabileceğinizden çok daha fazlasını sağlayabilirsiniz. Müşterilerinize verdiğiniz modeller siz projeniz üzerinde çalışırken sürekli güncellenir. Müşteriniz istediği zaman kontrol edebilir, bu da kilometre taşları için daha hızlı onay ve daha verimli proje geliştirme sağlar.
  • Kaynak izleme, BIM modellerinin önemli bir bileşenidir. Tasarım aşamasında her bir kaynağın ne kadarına ihtiyacınız olduğunu bulabileceksiniz. Bu, inşaatın akışını ve verimliliğini artırır.

DEZ-AVANTAJLARI

  • Mimarlık ve mühendislik endüstrilerindeki pek çok kişi henüz BIM’i benimseyememiştir. Sonuç olarak, bazı ortaklarla kullanmaya çalışırken sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Zaman geçtikçe, bu daha az sorun haline gelecektir. BIM, firmalar hızla metodolojiye geçtiği için bir kavram olarak zaten büyümüştür.
  • Metodolojinin yeniliği, CAD ile karşılaştırıldığında BIM’de uzman eksikliği olduğu anlamına da geliyor. Bu, modeli anlamak için üstlenmeniz gereken ekstra eğitimde açıkça ortaya çıkıyor. BIM eğitiminiz için uygun profesyonelleri bulmakta zorlanabilirsiniz.
  • BIM’e geçiş yaparsanız, yeni teknoloji ve yazılımlara çok para harcamanız gerekecek. BIM metodolojisi zaman içinde ilk harcamasını geri ödeyecek olsa da, ilk yatırımı çok büyük bulabilirsiniz.

CAD’den BIM’e Geçiş Yapmalı mısınız?

BIM ve CAD arasındaki bu karşılaştırmadan da görebileceğiniz gibi, geçiş yapmadan önce birkaç konuyu göz önünde bulundurmanız gerekiyor. BIM, tamamen yeni bir çalışma şeklidir. Bu, bundan en iyi şekilde yararlanmak için yeni teknolojiye ve eğitime yatırım yapmanız gerekeceği anlamına gelir. Bunu yapsanız bile, BIM metodolojisini benimsememiş insanlarla çalışırken sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Ancak geçiş yaparak firmanızı geleceğe hazırlarsınız. BIM, şimdiki CAD kadar kapsamlı olmayabilir, ancak bu yönde ilerliyor. Sanal gerçeklik gibi, sektörde kök salan bir kavram. Erken benimseyenlerin atlamak için bazı engelleri olacak. Ancak bunu yapmak, gelecekte endüstri liderleri ve etkileyiciler olmak için iyi bir konumda oldukları anlamına gelir.

Bu da bizi sorumuza geri getiriyor. CAD’den BIM’e dönüştürmeli misiniz? Günün sonunda, sizin için en iyi seçim firmanızın ihtiyaçlarına bağlıdır. Daha küçük firmalar ilk yatırımı aşırı bulabilir. Bununla birlikte, onlara diğer firmalara göre rekabet avantajı sağlayan bir metodoloji kullanmaktan da faydalanacaklar. BIM’e geçerseniz, firmanızın bulut bilişim teknolojisinin sürekli gelişimine hazır olmasını sağlarsınız. Diğerleri de aynı şeyi izledikçe, BIM ortamında çalışmayı daha kolay bulacaksınız.

Hal böyle olunca da mevcut ve gelişmekte olan teknolojilerden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız BIM’e geçmelisiniz. Rakiplerinizin önüne geçmek istiyorsanız dönüştürmeyi de düşünmelisiniz.

BIM Metodolojisine Geçiş Yapmak

CAD’den BIM’e dönüştürmeye karar verdiğinizi varsayalım. Geçişi nasıl yapıyorsunuz?

Yapmanız gereken birkaç şey var. BIM yazılımı seçiminiz çok önemlidir. Tüm dijital tasarım yazılım paketleri, programlamalarına BIM’i dahil etmemiştir, bu nedenle, sahip olan birini seçtiğinizden emin olmanız gerekir. Bunların en popüleri, karmaşık 3D modeller oluşturmak için bir dizi işleme ve sanal gerçeklik yazılım paketiyle birleştirebileceğiniz Revit’tir.

Eğitim de önemlidir. BIM, firmanızın iş akışının tüm yönlerini kapsar, bu nedenle herkesin eğitim alması gerekir. Herkes seçtiğiniz BIM yazılımının (Allplan, EliteCAD, ArCADIASOFT vb)neler yapabileceğini anlamalıdır, aksi takdirde onu tam kapasitesinde kullanamazsınız. Bazıları, BIM anlayışınızı geliştirmenin üç ay kadar sürebileceğini tahmin ediyor. Bunu anlayın ve firmanızı buna göre hazırlayın.

CAD’den BIM’e geçiş yaptığınızda da bir miktar dirençle karşılaşmanız gerekebilir. Firmanızın çalışanlarının çoğu CAD’i kullanmaktan memnun olacak ve ondan uzaklaşmak istemeyebilir. BIM’i düzgün bir şekilde uygulamak için gereken süre, sorunu daha da karmaşık hale getiriyor. BIM’in yalnızca model oluşturmaktan ziyade tüm sürece nasıl fayda sağladığını açıklayın. Evet, muhtemelen CAD kullanarak temel bir modeli BIM’den daha hızlı oluşturabilirsiniz. Ancak, sürecin geri kalanını hızlandıran avantajları elde edemezsiniz.

Son olarak, müşterilerinizle de yukarıdakilerin çoğu üzerinde çalışmanız gerektiğini unutmayın. Şirket içi ekibiniz BIM’e dahil olsa bile müşterileriniz direnebilir. Bazıları aşina olduğu için CAD modelini tercih ediyor. Sonuç olarak, BIM’in müşterilerinize ve ekibinize neler sunabileceğini açıklamanız gerekebilir.


SONUÇ OLARAK

CAD ve BIM arasında paralellikler olsa da, ikisi çok farklı şeylerdir. CAD, neredeyse yalnızca model ve kat planları tasarlama süreciyle ilgilenir. Bu da BIM’in önemli bir parçasıdır, ancak BIM, tasarımlarınızdan çok daha fazlasını içerir. BIM, kullanımında başarılı olma şansınız varsa, tüm firmanızın kabul etmesi gereken bir metodolojidir. Gelecekte hayatta kalabilmek için firmanızın bu geçişi yapması gerekiyor.

Doğru yazılımı bulmak kadar BIM’in ne yaptığını anlamak da çok önemlidir. Mimarların, mühendislerin ve tasarımcıların ihtiyaçlarına göre kullanabilecekleri doğru CAD Programlarını ve BIM programlarını seçmeleri önemlidir. Bunun için En iyi 7 cad programı makalemize veya En iyi Mimari Programlar makalemizi inceleyebilirsiniz.

Yine de Karar vermediyseniz, 3E PROMİMARLIK firmasından Ahmet Erdem Duran ile irtibata geçerek, size en uygun CAD veya BIM yazılımı seçimi için destek isteyebilirsiniz.

Önceki İçerikALLPLAN BIM GEÇİŞ KAMPANYASI
Sonraki İçerikTarihi Binalar İçin 3D Tasarım Programı

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz