Home CAD Programları AutoCAD nedir?

AutoCAD nedir?

1

AutoCAD nedir? Kullanım Alanları Nedir?

Mimarlık ve mühendislik için AutoCAD’e giriş

AutoCAD, CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım programlarının) öncüsü olmayabilir, ancak kesinlikle, bugüne kadar en çok bilinen ve kendi şirketi Autodesk’in mimarlık ve mühendislik için diğer programlarıyla birlikte tartışmasız referans haline geldiği noktaya gelmiştir.

AutoCAD ne demek ve Nerede Kullanılır?

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK İÇİN REFERANS YAZILIMI

AutoCAD, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Autodesk şirketinin 1980’lerin başından beri geliştirdiği bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı. Teknik resim çizmek için kullanılan diğer programlar gibi vektör tabanlıdır. Yani CAD programı; çözünürlükten bağımsız, 2-boyutlu ve 3-boyutlu geometrik nesnelerin oluşturulduğu bir veri kümesidir. Bu alandaki ilk vektörel çizim programlarından biridir.

AutoCAD’in dosya biçimi DWG’dir. DWG, DraWinG (çizim) anlamındadır. Dünyaya bu dosya biçimini tanıtan programdır. DWG dosya biçiminin diğer CAD programları tarafından da tanınıp okunabilmesi için, DXF (Drawing interchange [XFormat) adında bir çizim aradeğişim biçimi de yine Autodesk firması tarafından oluşturulmuştur.

Üzerinde çalıştığı işletim sistemlerinin başında Microsoft Windows, Mac OS X, iOS, Android gelmektedir. İş istasyonu (workstation) sürümü de bulunur. 3 ve 2 boyutlu tasarım yapılmasını sağlamasının yanında, AutoLISP ve VisualBasic programlama dillerini de destekleyerek, programın özelleştirebilmesi ve otomatikleştirilebilmesini sağlar. Yani, bu programlama dilleri ile yazdığınız program parçalarını (rutinleri) AutoCAD programı içinde çalıştırarak, programı istediğiniz şekilde özelleştirebilir ya da komut akışını hızlandırıp otomatikleştirebilirsiniz.

Günümüzde AUTOCAD Kullanımı

Günümüzde AutoCAD, 2B ve 3B tasarım özelliklerini, bulutla etkileşimini ve diğer programlarla uyumluluğunu iyileştiriyor ve işlevlerini genişletiyor.(bkn AutoCAD 2023)

2D Tasarım

En son sürümde AutoCAD, 2B tasarım işlevlerini önemli ölçüde iyileştirdi ve bazı seçenekleri iyileştirerek araçların doğruluğunu iyileştirdi.

  • Boyutları otomatik olarak oluşturun
  • Elektronik tablo uygulamalarıyla bağlanabilir formlar
  • Özel görünümlerin saklanması
  • Dinamik bloklar
  • Nesnelerden, bloklardan ve niteliklerden veri çıkarma yeteneği
  • Matris oluşturma
  • ve diğer özellikler

3D Tasarım

3D modelleme için Autodesk, AutoCAD’i tamamlayan diğer programlarla işlemeyi ve uyumluluğu geliştirmeye odaklandı.

  • Daha gerçekçi 3D modelleme
  • Nokta bulutu dosyalarını ekleyin
  • Render’larda gerçekçi aydınlatma uygulayın
  • Kesit çizimleri oluşturun
  • Doğrudan bulutta işleme
  • ve diğer özellikler

AUTOCAD NASIL ÇALIŞIR?

AutoCAD, vektör görüntüleri ile katmanlar halinde çalışır, ancak bitmap görüntüleri de içe aktarılabilir, bu da bizi doğrudan Photoshop veya Illustrator tarzı programları düşündürür.

Ancak, tüm arayüzü planların ve yapıların tasarımı için tasarlanmıştır ve aşağıdaki gibi bölünmüştür:

  • Grafik Alanı: Tasarımlarımızı yapacağımız yer
  • Seçenekler Şeridi: çalışma ortamımızda en yaygın eylemleri nerede bulacağız
  • Açılır menü çubuğu ve araç kutuları
  • Diğerlerinin yanı sıra vektör biçiminde koordinatlar, ızgara kontrol düğmeleri veya ortometrik mod hakkında bilgi bulduğumuz durum çubuğu.
  • İhtiyacımız olabilecek ve AutoCAD’in otomatik olarak topladığı hesaplamaları veya bilgileri almak için komutlarla programla etkileşim kurmak için kullanılan komut satırı

DOSYA TÜRLERİ

AutoCAD, orijinal dosyanın tasarımları, geometrileri ve görüntüleri hakkında tüm bilgileri içeren DWG adlı kendi yerel dosya türüyle çalışır.

Yazılımın geniş popülaritesi, DXF (Drawing eXchange File) olarak bilinen bir bilgi değişim sistemi aracılığıyla yerel AutoCAD dosyalarını görselleştirmek ve hatta açmak için başka araçların geliştirilmesine yol açmıştır.

Diğer programlarla uyumluluk

AutoCAD ne demek ve Nerede Kullanılır?

Her zamanki DWG formatına ek olarak AutoCAD, vektör sisteminden yararlanarak Adobe Illustrator veya Corel Draw gibi grafik tasarım odaklı diğer programlara dışa aktarmanıza da olanak tanır.

Aynı şekilde diğer CAD tipi programlarla da paralel olarak çalışabiliriz.

BLOK VE KÜTÜPHANELER

AutoCAD’de blok, bir kitaplıktan bir tasarıma eklenebilen bir yapı elemanıdır.

Farklı mobilya türlerinden döşeme, merdiven, ahşap vb. gibi daha karmaşık yapılara kadar temsil edilebilirler. Sürekli tekrarlanan veya çok sayıda ihtiyaç duyduğumuz tasarım nesnelerine dahil edildiğinde zamandan tasarruf sağlamak için blokların kullanılması yaygındır. (örneğin, bir evin kat planının tasarımında, kapılar ve pencereler).

Genel olarak, AutoCAD blokları, bahsettiğimiz gibi farklı türde spesifik nesne bloklarına sahip temalı kitaplıklara ayrılır.

KOMUTLAR

AutoCAD’i kullanırken işinizi hızlandırmanın bir yolu, çubuğun sabitlenmiş durumdan yüzer duruma kadar ekranın çeşitli alanlarına yerleştirilebileceği komutlardır.

Komutlar, çalışmanızı kaydetmekten bir nesnenin kenarlarını yuvarlamaya, öğe eklemeye veya yay oluşturmaya kadar işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmenize olanak tanıyan emirlerdir. Kullanılabilir komutların sayısı oldukça fazladır ve web’de kolayca bulunabilir.

En yararlı olanlardan bazıları şunlardır:

ALAN: Seçtiğiniz nesnenin alanını ve çevresini hesaplamak için.
CHSPACE: Bu komut ile çalışma alanından modeldeki nesneleri otomatik olarak ölçeklendirerek girebilirsiniz.
ÇOKLU: komutu iptal etmeye karar verene kadar aynı eylemi tekrarlayın.
OOPS: sildiğiniz son öğeleri geri yükler.
UZATMA: Bir nesneyi diğerinin kenarlarına ulaşana kadar uzatmaya yarar.

AUTOCAD ALTERNATİFİ PROGRAMLAR

AutoCAD alternatifi olarak kullanılabilecek bir çok CAD programı mevcuttur(bkn AutoCAD Alternatifi Programlar). Bu programlardan bazıları kalıcı lisans, kiralama usulü veya ücretsiz olarak mevcuttur.

INTERSOFT INTELLICAD

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version